PRINCIP REVERZNE OSMOZE
Osmoza je prirodni princip koji se odvija u svakoj živoj stanici, a omogućavaju ga tzv. polupropusne membrane. Kroz polupropusnu membranu prolazi samo voda; iz otopine manje koncentracije prelazi u otopinu veće koncentracije do uspostavljanja ravnoteže.

Kod reverzne ili obrnute osmoze prolaz vode kroz polupropusnu membranu teče u suprotnom smjeru, dakle iz otopine veće koncentracije u otopinu manje koncentracije, zahvaljujući djelovanju pritiska, a u cilju dobivanja čiste vode. Na ovaj način može se iz gotovo svake vode dobiti čista voda. Naime, pore na membrani toliko su sitne (0,0001 mikron) da kroz njih ne mogu proći prisutna onečišćenja jer su višestruko veća od pore. Proces pročišćavanja je dakle potpuno prirodan, diktira ga isključivo veličina čestica i njihova mogućnost prolaska kroz poru, odnosno zaustavljanje na membrani, a u vodu se prilikom pročišćavanja ne dodaju nikakva kemijska sredstva.

Kada voda sa prisutnim primjesama dođe na reverzno-osmotsku membranu tok se disperzira u dva dijela: prvi je čista voda koja se probija kroz pore membrane i kao takva idealna je za konzumaciju, a drugi je otpadni koncentrat koji zadržane nečistoće odvodi u kanalizaciju.

 
(Klikni na sliku za uvećan prikaz)
Ovaj način pročišćavanja osmislili su američki znanstvenici na poticaj vlade SAD-a koja je za razdoblja hladnog rata investirala stotine milijuna dolara u pronalazak načina pročišćavanja koji bi omogućavao dobivanje pitke vode iz praktički bilo kakve vode, čak i u slučaju zagađenja prouzrokovanog napadom kemijskim ili biološkim oružjem. Znanstvenici su rješenje pronašli u prirodi i prilagodili ga u svrhu dobivanja visokokvalitetne pitke vode. Pročišćavanje vode na principu reverzne osmoze smatra se jednim od najvećih tehnoloških dostignuća prošlog stoljeća. U početku je tehnologija korištena isključivo u vojne svrhe, a kasnije je doživjela komercijalizaciju i postala dostupna domaćinstvima.
       
PROIZVODI
                 

Hydratech sustavi za pročišćavanje vode su visokoučinkoviti, od kvalitetnih i pouzdanih materijala te daju domaćinstvima dovoljno čiste vode za sve osnovne potrebe: piće, kuhanje, pranje voća i povrća, priprema toplih i hladnih napitaka, priprema hrane i čajeva za bebe, za kućne ljubimce, akvarije, njegu kose, lica itd.
Sastoje se od nekoliko osnovnih komponenata:

1. Predfilteri služe kako bi iz vode uklonili suspendirane čestice kao što je talog, hrđa itd., a koje bi mogle fizički oštetiti najvažniju komponentu sustava, reverzno-osmotsku membranu. Predfilteri također uklanjaju klor i klorove spojeve (kloramini, trihalometani). Klor je tvar koja sa organskom tvari iz vode daje kancerogene spojeve trihalometane i vrlo ga je korisno ukloniti iz vode.

2. Reverzno-osmotska membrana je srce sustava te joj stoga pridajemo posebnu pažnju. U Hydratech sustave ugrađuju se samo najkvalitetnije DOW Chemical Filmtec membrane koje uklanjaju najveći dio svih otopljenih tvari iz vode. Kapacitetom od čak 190 litara vode dnevno osiguravaju da uvijek imamo na raspolaganju dovoljnu količinu vode za sve naše potrebe.

3. Postfilter apsorbira sve organske sastojke i uklanja strane mirise ili okus vode.

4. Spremnik je izrađen iz kvalitetnog nehrđajućeg čelika te osigurava zadržavanje kvalitete pročišćene vode. Budući je pod pritiskom onemogućava naknadnu kontaminaciju vode.

5. Atraktivna duga kromirana ispusna slavina olakšava pristup pročišćenoj vodi, bilo da je točimo za piće ili pod mlazom peremo namirnice.

6. Automatski ventil za isključivanje dizajniran je da očuva pročišćenu vodu, a također i štedi isključujući sustav kada je spremnik pun.


Moguća je ugradnja dodatnih komponenata prema specifičnim potrebama klijenta. Primjerice ukoliko je pritisak napojne vode slab (manji od 2,5 bara) može se ugraditi tzv. booster pumpa koja osigurava optimalan pritisak za rad reverzno-osmotske membrane. Dostupan je i remineralizator vode.

Hydratech servisna služba brine o svakom instaliranom sustavu, vodi računa o redovitom održavanju i servisiranju. Vi samo trošite čistu vodu, ostalo prepustite nama!